LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski afirmă că lupta pentru Bahmut și Soledar continuă

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski afirmă că lupta pentru Bahmut și Soledar continuă

Este a 324-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că lupta pentru Bahmut și Soledar continuă.

Foto Profimedia

UPDATE 05:00 O brigadă ucraineană spune că luptătorii reușesc să mențină Soledar

Membrii brigăzii 46 de asalt ucrainean a afirmat că reușește să țină piept rușilor în Soledar, oraș aflat în regiunea Donețk. Ei au postat un mesaj pe Telegram în care au spus că rezistă dar sunt înconjurați de forțele ruse.

”Rezistăm...Dar suntem înconjurați. Luptele grele continuă în interiorul orașului.”, au afirmat membrii brigăzii 46.

UPDATE 03:00 Zelenski afirmă că lupta pentru Bahmut și Soledar continuă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că lupta pentru Bahmut și Soledar continuă. Rușii au anunțat vineri că dețin controlul asupra orașului Soledar, însă ucrainenii nu au confirmat aceste informații.

„Lupta dură pentru regiunea Doneţk continuă, continuă lupta pentru Bahmut şi Soledar, pentru Kreminna, pentru alte oraşe şi sate din estul ţării noastre. Deşi inamicul şi-a concentrat cele mai mari forţe în această direcţie, trupele noastre. Forţele Armate ale Ucrainei, toate forţele de apărare şi securitate, apără statul”, a declarat Zelenski, potrivit news.ro .

Liderul ucrainean le-a mulțumit luptătorilor din unitatea Kraken care au avut un rol important în lupta împotriva inamicului în apropiere de Soledar.

„Le mulţumesc luptătorilor din unitatea Kraken pentru acţiunile decisive de distrugere a inamicului în apropiere de Soledar! Mulţumesc soldaţilor din Legiunea Internaţională a Serviciului de Informaţii al Ministerului Apărării şi din unitatea Şaman, care apără cu curaj Bahmutul!”, a adăugat Volodimir Zelenski.

UPDATE 02:00 Autorităţile rusești îl declară ''agent al străinătăţii'' pe popularul actor Arthur Smolianino

Autorităţile ruse l-au declarat vineri "agent al străinătăţii" pe popularul actor Arthur Smolianinov, care a afirmat că este gata să lupte alături de trupele ucrainene împotriva Moscovei, informează AFP.

Smolianinov, în vârstă de 39 de ani, a părăsit Rusia, la fel ca mii de compatrioţi ai săi, după declanşarea ofensivei ruseşti în Ucraina.

Într-un interviu acordat ziarului de opoziţie Novaia Gazeta Europe, publicat săptămâna trecută, el a spus că s-ar vedea luptând împotriva forţelor ruse.

"Dacă aş participa la acest război, ar fi de partea Ucrainei", a afirmat actorul, cunoscut în Rusia în special pentru rolul din filmul "A 9-a companie" lansat în 2005, care are loc în perioada în care URSS a invadat Afganistanul, relatează Agerpres.

El a mai spus că nu-i pasă ce se va întâmpla cu Rusia în viitor, chiar dacă ţara va fi redusă la "cenuşă radioactivă".

Vineri, Ministerul Justiţiei de la Moscova a adăugat numele actorului pe lista sa de "agenţi ai străinătăţii", o etichetă utilizată pe scară largă de autorităţile ruse pentru a reprima vocile critice.

Această clasificare prevede proceduri administrative dificile şi identificarea ca atare a celor declaraţi "agenţi ai străinătăţii" în orice publicaţie, inclusiv pe reţelele de socializare, în caz contrar fiind prevăzute amenzi.

Legea în baza căreia se acţionează a fost înăsprită în iunie, adăugându-se noi interdicţii.

Interviul acordat de Smolianinov a stârnit proteste în rândul susţinătorilor Kremlinului. Luni, şeful Comisiei de Investigaţii, Aleksandr Bastrikin, a dispus deschiderea urmăririi penale împotriva actorului.

UPDATE 00:00 AIEA îşi va tripla prezenţa permanentă la centralele nucleare din Ucraina

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), prezentă deja la centrala nucleară Zaporojie ocupată de armata rusă, va trimite în zilele următoare experţi şi la alte site-uri ucrainene şi va tripla numărul acestora în următoarea perioadă, transmite AFP.

Organismul ONU "va fi, în curând, desfăşurat în mod permanent în toate centralele din Ucraina, inclusiv la Cernobîl", potrivit unui comunicat de presă publicat vineri seară.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, se va deplasa în Ucraina săptămâna viitoare pentru a lansa noul dispozitiv.

Dacă de la începutul războiului au avut loc misiuni specifice, această decizie "marchează o creştere considerabilă", subliniază AIEA. Până acum a primit personal din partea AIEA doar centrala nucleară Zaporojie, aproape de linia frontului şi în mod regulat ţintă a bombardamentelor."Până la patru persoane" se află acolo din septembrie, conform organismului ONU cu sediul la Viena, relatează Agerpres.

De acum înainte, "aproximativ 11 până la 12 experţi vor fi prezenţi în orice moment" în Ucraina pentru "monitorizarea situaţiei, examinarea echipamentelor" sau chiar pentru "a oferi asistenţă tehnică", conform AIEA.

Premierul ucrainean Denis Şmigal anunţase în decembrie, după o întâlnire cu Rafael Grossi, organizarea de misiuni menite să securizeze cele cinci centrale ale ţării, fără a da detalii despre dimensiunea misiunilor sau calendarul desfăşurării acestora.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură de proporții la Rapid: Mircea Lucescu, contract pe 5 ani ca manager general

2 Cele mai noi date despre pensionarii din România

3 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

4 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

5 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”